Salut por aqua 

Veda-spa

Veda = kunskap

ps. Monica Hauge, ägaren av MK Yoga, vidareutbildar sig 2023-2025, därmed är alla behandlingar och föreläsningar on hold.

Veda-spa är föreläsningar om kropp och sinne. Ayurvedan lägger stort fokus på förebyggande. Det bästa sättet att hålla sig frisk och pigg är att förebygga sjukdom. Dessutom är Ayurvedan holistisk, vilket betyder att alla delar av dig - känslor, kropp, tankar, relationer m.m., anses påverka din hälsa.

En del i det förebyggande arbetet handlar om att anpassa kost och rutiner efter rådande årstid. Därav erbjuder vi årstidsvis tre föreläsningar. Vinter, som kommer belysa nervsystemet och strategier att balansera stressresponsen i kroppen. Under sommar belyser vi matsmältningen och dess roll och våren handlar om hur vi håller lymfsystemet i schack.

Nervsystemet 

Vata

Element: Luft och eter

Kvaliteter: Lätt, fritt flödande, rymlig, glömsk

Vata obalans: Du kan ha för mycket vata om du är sömnlös, rastlös eller orolig. Vata obalans kan också visa sig som spänningar i rygg och höft partierna samt gaser, förstoppning och att känna sig kall.

Vi kommer att prata mycket om stress, vagusnerven och hur allt detta påverkar hela vårt mående. 


Matsmältning

Pitta

Element: Eld och lite vatten

Kvaliteter: Målinriktad, ambitiös, passionerad

Pitta obalans: En pitta obalans kan uppstå som syra matsmältningsbesvär, akne, blodsprängda ögon, agitation eller kort temperament. Du kan känna dig varm, avundsjuk och besatt av perfektion. 

Vi kommer prata extra mycket om tarmfloran, matsmältning och annat som rör pitta elementet till.

Lymfsystemet

Kapha

Element: Jord och vatten

Kvaliteter: Lugnande, jordning, kylning, tyngd, långsam

Kapha obalans: För mycket kapha kan leda till stagnation, viktökning, ödem, brist på motivation, dimmigt tänkande, tröghet och känsla av "ha begär" och envishet.

VI kommer prata om lymfsystemet och dess vikt för hälsan.